6 februarie 2013

Apelul a ajuns la Ora de business

Moise Guran a preluat ideea apelului ONG-urilor ce solicită stoparea finanţării cultelor religioase din banul public şi încearcă o timidă justificare a acestuia. Iată mai jos textul apelului.

Apel către Parlament
Opriți finanţarea de către Stat a cultelor religioase şi redirecţionati aceste fonduri către Educaţie, Cercetare şi Sănătate!

Domnului Crin Antonescu, președintele Senatului României, co-președinte al USL
Domnului Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților
Domnului Victor Ponta, prim-ministrul Guvernului României, co-președinte al USL
Domnului Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România
Domnului Erik de Vrijer, seful misiunii FMI în România
Domnului François Rantrua, directorul biroului Băncii Mondiale în România

Anual, cultele religioase primesc din partea Statului aproximativ 540 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,4% din PIB-ul României, valoare anunțată de însăși Patriarhia BOR.
Asociaţiile semnatare fac un apel către toţi membrii legislativului, indiferent de partidul din care fac parte, să stopeze finanţarea de către stat a cultelor religioase şi să redirecţioneze către Educaţie, Cercetare şi Sănătate aceste fonduri.
Pentru comparație, reamintim că nivelul arieratelor la plata medicamentelor este de doar 0,3% din PIB.
Dincolo de această alocare inoportună per se, având în vedere actualul context socio-economic, considerăm că o abordare rațională, în acord cu nevoile imediate și reale ale cetățenilor este absolut necesară, iar Sănătatea, Educația și Cercetarea sunt domenii prioritare.

Este anormal ca într-un stat laic sute de milioane de euro din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, să fie deturnate de la nevoile reale ale ţării spre beneficiul cultelor religioase. Acestea sunt organizații private și trebuie să se autofinanțeze din contribuțiile voluntare ale credincioșilor.

Semnatari:
Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR)
ActiveWatch
Expediție în Cultură
Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Fundația Population Services International in Romania
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Start Focus
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Asociatia REPER21
Asociația EPAS
Asociația ACCEPT
Fundația Alături de Voi
Fundația PACT
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Green Hours & Teatrul LUNI
Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”
Asociația Edusfera
Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație
Grupul h.arta
Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

În acest link emisiunea "Ora de business" din 5 februarie.
Numai că Moise Guran nu a înţeles mesajul, deşi este de acord că finanţarea cultelor încalcă principiul laicităţii, îmbrăţişat de însuşi "reprezentantul" ideologiei creştine, Iisus: "Dă-i Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu".

"Să nu mă înțelegeți greșit! Mi se pare normal și firesc ca fiecare comunitate locală să poată lua decizia de a-și construi o biserică. Din fonduri proprii, nu din alocări bugetare. Comunitatea, deci Primăria poate plăti salariul unui preot sau mai multora, poate ridica o biserică nouă sau poate renunța la biserică de tot, dacă asta vor oamenii. Și la fel trebuie făcut și cu salariul medicului sau al profesorului. Poate e timpul ca fiecare comunitate să decidă cui îi plătește mai întâi salariul."

Propunerea pe care o supune dezbaterii mută finanţarea de la bugetul de stat la bugetul local. Nu, domnule Guran. Cultele trebuie finanţate din bugetele particulare ale enoriaşilor acestora şi nu mutate de la Cezarul mai mare la Cezarul mai mic. Faci cumva o regretabilă eroare confundând termenul de "comunitate" cu cel de "comuniune"? Într-o comunitate locală sunt persoane neafiliate religios sau afiliate altor culte. Propunerea ta nu este politically correct. Versiunea ce merită atenţie este cea în care credinciosul participă nemijlocit la finanţarea cultului propriu, direct, nu rupând din banii "Cezarilor", fie ei centrali sau locali.

Un comentariu:

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.