Conform CEDO ora de religie nu trebuie să fie obligatorie și este contraindicat să fie confesională.
Csaba Ferenc Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării:
"Înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie - adică de către stat - încalcă dreptul la libertatea conștiinței, dreptul parinților sau al tutorelui legal de a asigura potrivit propriilor convingeri educația copilului. Nicio persoană din România nu este obligată să răspundă la o întrebare cu privire la apartenența sa la un cult. Legea protecției datelor personale interzice acest lucru. Deci, la înscrierea copilului în anul școlar părintele nu are obligația să răspundă la întrebarea funcționarului școlar privitor la apartenența religioasă.
Legal ar fi dacă s-ar oferi dreptul oricărui părinte să își înscrie sau nu copilul la ora de religie, adică dreptul de a alege, tocmai ce prevede și Constituția în art. 29 alin. (6). Dreptul de a înainta o cerere pentru revocarea copilului de la ora de religie este o păcăleală, o comedie, nu o alegere. De ce să înaintez eu o cerere pentru a-mi revoca copilul dacă eu nu am ales să-l înscriu la ora de religie?
Dacă reprezentanții cultelor au propria convingere și încredere în rolul lor în școli, atunci de ce nu au încredere în părinți pentru a le recunoaște dreptul de a alege? Sau vorbim doar de o relație de frică și nu credință?
Până la urma, dacă s-ar recunoaște (cum ar fi legal) faptul că religia poate fi doar facultativă, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajați permanent în școli, ci doar prin contracte temporare, pe an școlar.
Ministerul Educației ar fi trebuit să formuleze reguli, cerințe minime pentru școli în vederea asigurării unor activități alternative pentru cei care nu frecventează ora de religie".
Patriarhia BOR:
„În argumentarea deciziei CEDO din 29 iunie 2007, în cazul „Folgero contra Norvegiei”, se precizează că statele au dreptul de a difuza prin învăţământ sau educaţie informaţii sau cunoştinţe având, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu autorizează părinţii să se opună la integrarea unui astfel de învăţământ sau educaţii în programa şcolară (paragraful 84).
De asemenea, CEDO nu consideră o problemă caracterul obligatoriu al orei de religie, constatând faptul că „în Europa, învăţământul religios este profund legat de învăţământul secular”. Dintre cele 46 de state membre ale Consiliului Europei (în anul 2007) doar în trei state religia nu este predată în şcolile publice (Franţa, Albania şi Macedonia); ora de religie este obligatorie în 25 de state, în restul fiind facultativă sau opţională (conform celor reţinute de CEDO în 9 octombrie 2007, cu ocazia judecării cauzei „Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei”, paragraful 30).
Doar două condiţii se cer respectate de statele care prevăd caracterul obligatoriu al orei de religie: să poată obţine o scutire de participare, în situaţia în care respectivul învăţământ are un caracter confesional accentuat (cauza „Folgero contra Norvegiei”), iar scutirea de a participa să nu implice obligaţia de a motiva în vreun fel solicitarea respectivă (cauza „Hasan şi Eylem Zengin contra Turciei”). Cele două condiţii sunt pe deplin respectate în România, fiind prevăzute în Constituția României și în Legea Educației Naționale nr. 1/2011, articolul 18: religia are caracter obligatoriu în oferta curriculară a școlii, dar opțiunea pentru frecventarea acestei discipline aparține elevului major, respectiv părinților sau tutorilor legali instituiți pentru elevii minori."
Ioana Balaban:
Treaba nu este complicată din punct de vedere legislativ, Patriarhia pur şi simplu minte de îngheaţă apele.
Acele 25 de state unde religia (în forma confesională, catehism) ar fi obligatorie pur şi simplu nu există. (http://nou2.ise.ro/wp-content/uploads/2008/08/2008_lucrare_TE.pdf - pag 50-53, unde este obligatorie este fie varianta neconfesională fie cu alte materii la alegere: etică, istoria religiilor, filosofie - nota mea)
Cât despre jurisprudenţa CEDO, să citim aici:
"În comunicatul de presă, Patriarhia face referire la două decizii ale CEDO în încercarea de a demonstra că felul în care religia e predată în şcolile din România respectă Covenţia Europeana a Drepturilor Omului.
Din păcate, Patriarhia manipulează cu bună ştiinţă, deoarece decizile CEDO spun cu totul altceva:
Folgero vs. Norvegia:
Paragraf 84 (h) Statul trebuie să se asigure că informaţiile sau cunostinţele incluse în curriculum sunt transmise într-o maniera obiectivă, critică şi pluralistă. Statului i se interzice să urmarească scopul îndoctrinării care ar putea încalca convingerile religioase sau filosofice ale părinţilor.
http://echr.ketse.com/doc/15472.02-en-20070629/view/
Hasan şi Zengin vs. Turcia:
69. În această privinţă, Curtea consideră că într-o societate democratică doar pluralismul în educaţie le permite elevilor să-şi dezvolte gândirea critică cu privire la chestiunile religioase în contextul libertăţii de conştiinţă.
76. În consecinţă, Curtea consideră că procedura de scutire de participare nu este o metoda potrivită şi că nu oferă protecţie suficientă acelor părinţi care ar putea considera în mod legitim că materia predată ar putea duce în cazul copiilor lor la un conflict de valori între educaţia şcolară şi propriile lor convingeri. Aceasta este situaţia în special atunci când nici o opţiune convenabilă nu este prevazută în curriculum pentru părinţii care au alte convingeri religioase sau filosofice decât ale credinţei majoritare, sau atunci când procedura de scutire i-ar supune în mod probabil unei sarcine suplimentare sau necesităţii de a-şi declara convingerile religioase sau filosofice pentru a putea să-şi scutească copiii de la orele de religie."
http://hudoc.echr.coe.int/sites/fra/pages/search.aspx?i=001-82580#{"itemid":["001-82580"]}
Adică, pe scurt, pentru cine n-are chef să citească toate astea: jurisprudenţa CEDO spune FIX INVERS decât susţine Patriarhia. Doar că BOR se bazează pe faptul că românii nu sunt obişnuiţi să verifice informaţiile, îi cred pe cuvânt pe ăia care manipulează.
Este o certitudine - Diavolul nu există! Nu vă temeţi să fiţi raţionali! Deşi asta presupune efort...
23 februarie 2013
Patriarhia minte de îngheaţă apele
Etichete:
ateism,
biserica,
cenzură,
credinţă,
creştinism,
dictatură,
divinitate,
dumnezeu,
filosofie,
ideologie,
lege,
manipulare,
monopol,
morală,
ortodoxie,
politică,
psihologie,
religie,
şcoală,
ştiinţă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ceva asemanator faceti si voi cand discriminati milioane de crestini care vor ora de religie in scoala. De ce trebuie ca mii de parinti sa faca cerere ca propriul copil sa faca ora de religie pentru ca comoditatea catorva care de fapt vor scoaterea orei de religie, nu ca le-ar fi greu sa faca ei o cerere de a nu o face.
RăspundețiȘtergereExista in acest moment in lume sute de milioane de oameni asupra carora planeaza continuu abuzul sau violenta, pentru simplul fapt ca au o anumita credinta religioasa: mai precis, pentru ca sunt crestini.
Altfel spus, crestinii reprezinta grupul cel mai persecutat din lume. Supusi discriminarii legalizate, violentei, inchisorii, deportarii si convertirii fortate, soarta acestor oameni ramane un secret bine ferit de atentia opiniei publice globale. Tema nu face prima pagina niciodata. Magnitudinea fenomenului ar cere-o. Prioritatile par insa altele. In ultimele sase luni s-a scris mai mult despre soarta ursilor polari decat despre soarta acestor semeni.
La varful piramidei, in marile trusturi media occidentale, unde se da tonul si acolo unde se afla principala sursa a acestui blocaj informational, tema este considerata ca prea incorecta politic si prea subversiva pentru noua ideologie a stangii liberale promovata de aceste institutii.
In lumina acestei ideologii, tot mai influenta in redactiile si studiourile de pe toate meridianele, crestinii sunt, alaturi de evrei, agresorii si exploatatorii acestei lumi. Prin definitie, nu pot fi victime. Iar daca realitatea contrazice dogma, cu atat mai rau pentru realitate!....
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-6802644-persecutia-crestinilor-realitati-intrebari.htm
"Ceva asemanator faceti si voi cand discriminati milioane ..."
ȘtergerePe bune? Stii ce e "discriminare" macar?
Nu vrei sa spui "vreti sa discriminati"?
Cum pizda mati esti discriminat cand marea majoritate a romanilor sunt crestini?
ȘtergereVa mai si laudati ca sunteti atei educati si cititi. Vai de capul vostru!
ȘtergereDaca urmareai linkul de pe hotnews ai fi aflat ca e vorba de discriminarea si uciderea in intreaga lume a zeci de mii de oameni doar pt ca sunt crestini:
Faptele brute si stupefiante
Situatia este atat de frapanta, incat, pentru a nu parea de domeniul fabulatiei, orice discutie trebuie sa inceapa lasand pur si simplu faptele sa vorbeasca, urmandu-l pe Anthony Browne, unul dintre putinii jurnalisti din marile trusturi de presa interesat de chestiunea persecutiilor crestine si care, mai mult, ateist declarat fiind, nu poate fi acuzat de partinire. Preoti crestini decapitati in India. Politia egipteana aresteaza si tortureaza in Cairo convertitii de la islamism. Atacuri asupra bisericilor in Pakistan. In Coreea de Nord, preotii risca in orice clipa condamnarea la moarte. Si acestea sunt doar o mostra.
Cei preocupati de eradicarea discriminarii, scrie Browne, pot usor gasi in Malaysia singura politica de actiune afirmativa in care o majoritate este privilegiata in fata unei minoritati. Este vorba de majoritatea mahomedana, ce are asigurat accesul privilegiat la slujbe, case si la educatie. In Pakistan, peste 5 milioane de crestini traiesc ca paria, aspirand la cariere cum ar fi curatatul toaletelor. Tot acolo, potrivit legislatiei, un mahomedan poate sa depuna marturie in justitie impotriva unui crestin; invers, nu.
In Indonezia, peste 10 mii de crestini au fost omorati in ultimii ani de catre musulmani in campanii de islamizare. In Egipt, coptilor le este interzis prin lege accesul la functia de sef al statului, accesul la universitatea de elita a tarii si sunt impiedicati in mod legal sa patrunda in randurile politiei si armatei. De facto, le este interzisa orice functie politica sau economica mai inalta.
Pentru a-si repara o biserica, coptii trebuie sa ceara aprobare de la presedintele tarii. Televiziunea publica promoveaza deschis propaganda anticopta, fara a da drept la replica acestora. Convertirea la crestinism este interzisa prin lege, iar tinerele crestine si chiar sotiile de preoti sunt rapite si convertite cu forta la Islam. In Nigeria, 12 regiuni au introdus sharia, obligandu-i pe crestini sa se conformeze ei. In aceeasi tara, mii de crestini au fost asasinati in ultimii ani si numarul violentelor anticrestine este in crestere.
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereIlie, gresesti total. Tu confuzi persecutia cu reducerea privilegiului.
ȘtergereAteii de aici nu cer persecutia crestinilor, ci egalitate in fata legii fundamentale a tarii.
Faptul ca-ti convine sau nu este irelevant in sens legal. Si uciderea unor persoane poate sa fie convenabila altor persoane, dar acesta nu e un motiv pentru a o face legala.
Ce nu vrei sa pricepi este ca daca vrei sa bagi crestinism in mintea copiilor tai, trebuie sa o faci tu, nu Scoala. Exista scoli duminicala, exista programe pentru dupa ore de scoala.
Cu cat confunzi mai mult privilegiul cu persecutia, cu atat arati mai penibil.
Ilie, vreau să şti că îţi înţeleg foarte bine nemulţumirea şi repulsia pe care o ai când observi cum în lume creştinii sunt supuşi unor abuzuri sau atrocităţi, este un sentiment zic eu firesc şi tocmai de asta fac apel la aceste sentimente ale tale pentru a încerca să înţelegi că situaţia nu este valabilă doar pentru creştini!! Oricum acele situaţii nu se referă deloc la România, unde creştinii ortodocşi sunt majoritari şi nu VOR să observe cum cei care sunt capii acestor ideologii muşamalizează şi crează blocade ale informaţiei reale. Că dacă ar vrea, oricine poate să constate că ei MINT!
ȘtergereEste vorba de nedreptăţi sociale, de furturi, de abordări, poziţii şi manifestari prin care sunt încălcate drepturi inalienabile ale oricărui om, EXACT ca şi în cazurile creştinilor, doar că de data asta cei care comit acestea sunt creştinii, iar cei care suferă sunt de alte confesiuni (chiar creştine fiind) sau de atei. Spune-mi care e diferenţa!!!
Vorbim de şcoli publice, plătite din bani publici, e vorba de fraude prin care guvernele pro-creştine ale României pompează banii ăia încălcând prevederi constituţionale, se folosesc de argumente "sentimentale" subiective, care NU au nici o valoare atâta vreme cât există o încălcare a unor legi fundamentale! Dacă se doreşte religie în şcoli, există varianta privată.
Pentru cine nu pricepe smecheria, este vorba de cele doua sisteme de formare a listelor cu membri... orice fel de lista: opt-in si opt-out (engleza).
RăspundețiȘtergereOpt-in este un model de formare de lista (i.e. inscriere in program) prin care trebuie sa ai o initiativa personala de a te inscrie si a deveni membru in treaba respectiva. (ex. Twitter, Facebook, Blogger, Scoala de soferi, donatul de sange)
Opt-out este un model de formare de lista prin are oamenii sunt inscrisi "din oficiu", automat (cum era inscrierea in armata, cum e buletinul la 14 ani si cetatenia la nastere s.a.m.d.), iar ei pot sa iasa din sistem din initiativa personala (opting out).
Smecheria este ca initiativa este mult mai rara la sistemele opt-out ca la cele opt-in. Treaba cu opt-out se aplica in unele tari la sistemele de donat organe, pentru a incuraja cat mai multa populatie sa participe in program (se foloseste opt-out). Lumea e mai fricoasa sa aleaga sa abandoneze un program, un grup, o institutie.
Exact! Opt-out este mult mai rară pentru că presupune de fapt că opţiunea de bază este de fapt cam obligatorie (ceea ce este de fapt rar), iar cei care au ceva de comentat să facă bine să vină cu situaţii excepţionale, că altfel îi ia mama dreakului! O asemenea opţiune este valabilă pentru educaţie fizică şi este foarte utilă dacă elevul are probleme de sănătate atât de grave încât ar avea de suferit serios dacă ar face. Sau la matematică în situaţia în care se demonstrează că e mult prea înapoiat mintal pentru aşa ceva... dar asta ar trebui să se vadă nu numai la mate, iar astfel de cazuri se tratează cu totul diferit. Însă ideea de excepţie de la regula obligatorie trebuie să existe, iar premiza atât a obligativităţii cât şi a excepţiei, trebuie să aibă raţiuni legale şi nu abuzuri!
ȘtergereProblema predarii religiei in scoli tine de Ministerul Educatiei nu de Patriarhie. Din pacate, tot Ministerul Educatiei a acreditat in cadrul Patriarhiei asa zise facultati care scot pe banda rulanta pseudopedagogi "specializati" in religie. Majoritatea sunt niste scelerati care fac un deserviciu chiar bisericii, pentru ca statistic copiii care participa la orele de religie sunt din ce in ce mai scarbiti.
ȘtergereAr fi excelent daca s-ar preda istoria religiilor nu ceea ce se preda azi in scoli. !