7 februarie 2013

Contraapelul la apel

Iată ce spun, printre altele, reprezentanţii a 34 de organizaţii creştin-ortodoxe în Comunicatul acestora către Parlament:

După cum vă este cunoscut, ultimul recensământ a reliefat faptul că aproape 99% din populația României este religioasă, ateii și agnosticii reprezentând 0,2%. În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă reprezentanții acestor ONG-uri, adică cei 0,2% dintre români, pot decide care sunt prioritățile și ce ar trebui să se finanțeze pentru ceilalți 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Române.

O parte dintre organizațiile secularist-ateiste, care au programe anarhiste, pro-homosexuale și neomarxiste, semnatare ale acestei inițiative, se regăsesc și în parteneriatul cu „Luna Istoriei LGTB” care este în desfășurare, ceea ce conduce la ideea unei ofensive concertate împotriva Tradiției acestui neam, aceleași organizații contestând orele și manualele de religie și dorind scoaterea icoanelor din instituțiile de învățământ.


Apoi se înşiră opiniile unor personalităţi ce reliefează importanţa Bisericii, precum şi faptul că sunt state în Europa ce consideră bisericile majoritare ca fiind biserici de stat.

Semnează: Alianța pentru Demnitate Națională – Președinte Iulian Capsali, Asociaţia Christiana – Preşedinte Prof. dr. Pavel Chirilă, Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România – dr. Christa Todea Gross, vicepreședinte, Alianța Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc, Asociația Pro-Vita București – Președinte Bogdan Stanciu, Asociația pentru Libertatea Românilor – Președinte Nicolae Livadă, Asociația Prietenii Sf. Efrem cel Nou – Președinte pr. Ciprian Staicu, Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului – Președinte Dragoș Tăcăluță, Liga Studenților din Universitatea din Bucureşti, ASCOR București, Liga de Utilitate Publică – Preşedinte Rafael Udriște, Liga Distributistă Română „Ion Mihalache” – Ovidiu Hurduzeu, Asociaţia Meșterilor Populari din Moldova, Iaşi – preşedinte Marcel Lutic, Asociaţia HRISDORIA – Preşedinte Augustin Câmpean Dorin, Asociația „Bucovina Profundă” – președinte Mircea Pușcașu, Fundația „Sfinții Martiri Brâncoveni”, Suceava, Asociația Rost – Președinte Claudiu Târziu, Liga pentru Identitate Națională – Paul Ghițiu, Asociația Predania – Președinte Ion Gurgu, Asociația Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români – Președinte Bogdan Ivan, Asociația pentru Cultură și Educație „Sfântul Daniil Sihastrul” – președinte Lucian Cornianu, Asociația „Ortodoxia Tinerilor” – Claudiu Bălan, Asociația „Artă și Tradiții Meșteșugărești”, Alba – președinte Petruța Pop, Asociația Tinerilor Ortodocși „Orthograffiti” – președinte Alexandra Nadane, Revista Orthograffiti – Laurențiu Dumitru, Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”, Asociaţia Dascălilor din România, Asociaţia Familia Ortodoxă, Revista „Familia Ortodoxă”, Revista „Foaie Națională”, Asociația „Copil dorit” – președinte Simona Verman, Asociația „Triada”, Fundația „Sfânta Irina”, Asociația „Prietenii de Familie”

Stimaţi concetăţeni mai-sus-semnatari,

Numărul substanţial al enoriaşilor ortodocşi certifică pe deplin posibilitatea ca Biserica Ortodoxă Română să poată fi susţinută financiar de aceştia, în mod direct. Este absurd ca statul să ia bani de la toţi, inclusiv de la cei 0,2 la sută atei, şi să-i dea Bisericii Ortodoxe Române. Pentru că nu se poate face o similitudine între Biserica Ortodoxă Română ce acţionează prin şi pentru enoriaşii săi şi structurile de stat (învăţământ, sănătate, justiţie) ce acţionează în interesul tuturor cetăţenilor, indiferent ai cui enoriaşi sunt, dacă sunt.
Dacă puteţi face un exerciţiu de imaginaţie este ca şi cum ar lua bani de la ortodocşi pentru a finanţa afişarea crucifixului cu capul în jos şi blasfemia. Cu banii lor, ai ortodocşilor. Prin lege.

Ca să nu mai vorbim de apelul la forţa majorităţii care seamănă cu violul în grup. Dacă 99 de bărbaţi hotărăsc să violeze o femeie, asta e, se face, doar sunt majoritari, nu!? Să se gândească la asta doamnele semnatare. Le surâde? Poate că da.

Sunt culte ce refuză susţinerea financiară de la stat.
"Biserica Creştină Adventistă de Ziua a Şaptea şi Cultul Creştin Baptist din România-Uniunea Bisericilor Creştine Baptiste, nu
solicită sprijin financiar pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical.
Deasemenea, nici Organizaţia Religioasă „Martorii lui Iehova” nu solicită sub nici o formă sprijin financiar din partea statului."
(raportul APADOR „Stat şi religii în România - o relaţie transparentă?”, pag 25)
Fac acest lucru din considerente de dogmă: credinţa şi manifestarea ei nu trebuie să se amestece cu interesele politice şi cu materialismul statului. Respect şi felicit această abordare.

Încercând să vă puneţi în locul acestor credincioşi veţi descoperi că aceştia plătesc direct cheltuielile bisericii lor şi indirect cheltuielile altor biserici. Care, culmea, mai şi acţionează împotriva lor:
"În cazul altor culte, au existat situaţii în care primarul unei anumite localităţi a refuzat să intervină atunci când un preot ortodox nu a permis intrarea într-un cimitir aflat în administraţia sa, a unei persoane decedate aparţinând altui cult.
Reprezentanţi ai Uniunii Penticostale - Biserica lui Dumnezeu Apostolică susţin că mai există încă situaţii în care, datorită relei voinţe a unui preot ortodox, sunt necesare intervenţii în avans „la centru” pentru ca anumite persoane să fie înhumate.
Şi pentru Comunitatea Bahá’í numărul mic de cimitire publice reprezintă o problemă, şi asta datorită faptului că, în credinţa bahá’í, inhumarea trupului credinciosului ar trebui să se facă undeva destul de aproape de locul în care şi-a petrecut ultima parte a vieţii. Dl. Bahman Rahmatian, Preşedintele Adunării Spirituale Naţionale a Comunităţii Bahá’í, a semnalat cazuri când preotul ortodox paroh a condiţionat înmormântarea unui membru al comunităţii bahá’í de efectuarea unei slujbe ortodoxe de înmormântare.
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor conţine prevederi clare referitoare la cimitire, menite a soluţiona problema delicată a înhumării astfel încât nici un credincios al unui cult să nu fie discriminat.
Cu toate acestea, pe parcursul anului 2007 au mai existat cazuri la nivel local unde legea nu a fost respectată. Persoane decedate aparţinând unor culte altele decât cel ortodox au fost înhumate cu mare dificultate în cimitire administrate sau aflate în posesia Bisericii Ortodoxe Române. Pentru ca acest lucru să se întâmple a fost necesară fie intervenţia unor ierarhi ortodocşi, fie intervenţia Secretariatului de Stat pentru Culte."
(raportul APADOR „Stat şi religii în România - o relaţie transparentă?”, pag 46)

"Recent, într-o şcoală din Oraviţa, judeţul Caraş-Severin, conducerea şcolii a refuzat să încheie media la disciplina religie unui copil aparţinând cultului „Martorii lui Iehova” motivând prin faptul că adeverinţa nu conţinea un calificativ sau o notă de
evaluare a cunoştinţelor acumulate. Evaluarea cunoştinţelor religioase contravine însă principiilor Organizaţiei Religioase Martorii lui Iehova iar obligativitatea acordării unui calificativ ar reprezenta o încălcare a dreptului la autonomie."
(raportul APADOR „Stat şi religii în România - o relaţie transparentă?”, pag 48)

"Capitolul „Libertate religioasă şi prozelitism” din manualul de Religie-Cultul Ortodox pentru clasa a XI-a, ediţia 2006, publicat de editura Corint conţine următoarea precizare „Este un motiv în plus pentru ca, fără false menajamente, şi în România să se prezinte realist lucrurile în ceea ce priveşte răul generat de prozelitismul sectelor.
Paradoxal, există câteva grupări sectare interzise în Occident, dar care în România desfăşoară acţiuni prozelitiste în deplină libertate. Deşi în România nu au statut de cult, ci sunt numite numai organizaţii religioase (Martorii lui Iehova), fie asociaţii sau fundaţii religioase (Bahai, mormoni), aceste mişcări aplică strategii prozelitiste”."
(raportul APADOR „Stat şi religii în România - o relaţie transparentă?”, pag 49)

Acum, stimaţi semnatari ortodocşi, încercaţi să vă puneţi în locul celor de altă religie. Nu-i aşa că v-aţi simţi ca şi creştinii primari, huliţi şi jecmăniţi de "majoritarii păgâni"?
Da, în acestă problemă ateii ţin partea "sectarilor" ce au bunul simţ de a refuza "ajutorul" de la stat. Pentru că aşa este corect. M-aş bucura ca învăţătura lui Iisus să nu fie doar proclamată ci şi îmbrăţişată de creştinii ortodocşi: "Şi El a zis către ei: Aşadar, daţi cele ce sunt ale Cezarului, Cezarului şi cele ce sunt ale lui Dumnezeu, lui Dumnezeu." (Luca: 20/25, Marcu: 12/17, Matei: 22/21)

18 comentarii:

  1. Inca de cand a fost publicat rezultatul (parca partial) al recensamantului, valoarea de 0,2% atei si agnostici mi se pare falsa. Experienta de zi cu zi arata altceva.

    Cred ca este cazul sa punem la indoiala aceasta valoare, pentru ca, de cand a fost publicata, BOR nu mai pridideste sa ne argumenteze cum Romania este, in realitate - dupa mintea lor - un adevarat stat fundamentalist Ortodox.

    RăspundețiȘtergere
  2. "După cum vă este cunoscut, ultimul recensământ a reliefat faptul că aproape 99% din populația României este religioasă, ateii și agnosticii reprezentând 0,2%."

    Care recensământ? Ăla din 2002 în care nu exista opţiunea ateu/agnostic/fără religie sau ăsta din 2012 blătuit pe faţă de INS şi BOR?

    În realitate ortodicşii sunt undeva la 70 %, dintre care mai puţin de 20 % au cu adevărat habar de ceea ce presupune religia lor, alţi 20 % reprezintă pe cei care constituie turma de duminică, turmă ce execută tot ce zice popa în urma dresajului, fără să ştie de ce execută ce execută, iar restul de 30 % sunt doar cu numele, nu au pus mâna să citească niciun rând din Biblie (dar o au în casă) şi se duc la biserică doar de Paşti, de Crăciun, la nunţi, botezuri şi înmormântări.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ortodocşi*
      (fără vreo intenţie)

      Ștergere
    2. Draga Vlad Tepes, tu ai afirmat faptul ca mai putin de 20% din ortodocsi au habar de religia lor, iar alti 20 % se iau dupa turma. Astea sunt simple afirmatii; argumentatiile unde sunt? Ce dovezi ai in acest sens? Da unu-doua exemple de carti sau studii care iti confirma spusele, ca sa stim si noi unde sa ne uitam si sa analizam faptele prezentate.
      S-a facut in tara noastra o asemenea statistica, un asemenea studiu, care reflecta afirmatiile tale cum ca mai putin de 20% dintre ortodocsi au habar de credinta lor?
      Daca da, da-ne mai multe detalii. Cine a facut studiul (sau studiile) respectiv? (un nume de cercetator, un nume de institutie etc). Studiul a fost aprobat de catre Institutul natonal de statistica? Studiul a fost facut doar pe un anumit judet din tara sau pe toata tara? Au existat cercetatori care l-au contestat? Daca da, de ce?
      Uite doar cateva intrebari la care tu trebuie sa raspunzi pt ca afirmatiile tale sa fie luate in serios, altfel ele raman doar opinii personale neargumentate, fara valoare atunci cand vrei sa dovedesti ceva.
      Repet, afirmatia ta a fost: "În realitate ortodicşii sunt undeva la 70 %, dintre care mai puţin de 20 % au cu adevărat habar de ceea ce presupune religia lor, alţi 20 % reprezintă pe cei care constituie turma de duminică, (...)".
      Arata-ne studiul in urma caruia rezulta aceste lucruri.
      Sau tu vrei sa fii crezut pe cuvant?

      Ștergere
    3. Si in plus, argumentul tau nu este valid, draga Vlad Tepes. Adevarul unei credinte sau doctrine nu sta in nr de "adepti" si nici in respectarea unui set de reguli de catre credinciosi. Este o eroare de logica si argumentare sa pretinzi faptul ca daca o parte a "credinciosilor" nu cunosc dogma crestina, atunci ea e falsa. Falsitatea sau adevarul ei nu depind de actiunile sau inactiunile "adeptilor".
      P.S.
      Asteptam in continuare studiul sau bibliografia care-ti confirma spusele din comentariul de mai sus.

      Ștergere
    4. "Astea sunt simple afirmatii; argumentatiile unde sunt? "
      Trebuie să fiu de acord cu tine, pentru că adevărul este că estimările sunt destul de aproximative, iar sursele nici eu nu le ştiu, sau nu ştiu cum au fost prelevate datele!
      Însă problema este alta, anume faptul că nici nu vor exista asemenea studii!!! Pentru că aici domină interesul, orice informaţii care ar contrazice "realităţile" prezentate (în care eu am serioase îndoieli, motivele fiind poate nerelevante) ar servi minorităţii pe care majoritatea ar vrea cu tot dinadinsul s-o DESFIINŢEZE!!!! Dacă tu nu eşti de acord cu asta, este total nerelevant, pentru că eu mă iau după ce scrie în cartea de căpătâi a doctrinei ortodoxe, doctrina care se constituie ca şi argumente în sprijinul atât al intereselor majorităţii, cât şi ale mele împotriva acestei doctrine agresive a majorităţii: omorârea cu pietre acelor care încearcă să se opună, indiferent de motivele lor (inclusiv când sunt în autoapărare)!

      Ștergere
  3. E foarte relevant, dupa mine, felul in care BOR si diversele organizatii religioase scot in evidenta numarul crestinilor ortodocsi numai in anumite situatii.
    Atunci cand li se arata exemple de preoti corupti sau cand li se pun in fata statistici din care rezulta clar ca nivelul de infractionalitate este mult mai mic printre atei decat printre crestini, primesti invariabil raspunsul "acei oameni nu sunt crestini adevarat".
    Se plang de nivelul scazut de "catehizare", de ignoranta celor mai multi oameni in privinta dogmelor bisericesti, de "imoralitatea" societatii, de numarul mic de oameni care participa la slujbele bisericii, dar n-au nici o problema sa-i adauge pe toti acesti infractori/indiferenti/ignoranti la numarul magic de "87% ortodocsi".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum?? Noi, creştinii, suntem doar 87%?! Apăi tocmai d-asta e nevoie de legi care să ne protejeze!
      N-o să ne oprim pînă n-ajungem la 666% şi-atunci o să vedeţi voi pe dracu'!

      Ștergere
  4. Indiferent câți sunt cei de altă opinie este o infamie să iei bani de la ei pentru a subvenționa organizația majoritarilor. Nu contează că sunt 0,2, 2, sau 20 la sută. Acest argument este fals, se numește apel la majoritate și consideră că majoritatea are dreptate pentru că sunt mai mulți. Fals.

    Se pare că nu este indiferent numărul pentru credincioși, acționează de parcă nu sunt în stare să ia decizii singuri și copiază deciziile celor de lângă ei. Și prin asta ajung să se comporte ca o „majoritate” din inerție. Probabil de asta se supranumesc „oile domnului”.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal că apelul la majoritate nu poate fi un agrument pe bune pentru ceea ce susţin, dar am vrut să subliniez că nici măcar ceea ce susţin ei nu e adevărat.

      Ștergere
    2. "Acest argument este fals, se numește apel la majoritate și consideră că majoritatea are dreptate pentru că sunt mai mulți."

      "Profule de religie" vezi ca un argument nu poate fi fals. Numai premisele si concluzia pot fi asa. Argumentul poate fi doar valid sau nevalid. Te invit sa consulti orice manual sau carte de logica si argumentare.

      Ștergere
    3. Corect, Anonim. Argumentul de tip apel la majoritate este invalid.

      Ștergere
  5. 'nu au pus mana sa citeasca niciun rand din Biblie'
    ortodoxia nu indeama credinciosii sa citeasca biblia,avem alte surse biblia fiind 1% din totalul scrierilor inspirate.chestia asta ar trebui s-o cunoasca orice tampit de protestant camuflat in 'ateu'. in rest de acord cu parerea ta; pleroma(biserica) independenta fata de stat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar tare rău vă sperie protestanţii ăia nu-i aşa? Spre deosebire de tine care scrii sub anonimat pe aici, eu nu am nevoie să mă camuflez în nimic.

      Ștergere
  6. "care scrii sub anonimat.." ha ha, doara nu te chema "vlad tepes.."..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. AS VREA SA SPUN CA NESIMTIREA CELOR DE LA ASUR ESTE FARA MARGINI, EI NU AU HABAR DE ISTORIA SPIRITUALA A POPORULUI NOSTRU. DE EXEMPLU,UNDE AU APARUT PRIMELE NUCLEE DE CULTURA, IDIOTILOR, NU IN BISERICI SAU PE LANGA SFINTELE MANASTIRI? ASADAR, MAI STATI SI REFLECTATI PANA SA FACETI APELURI PE LA PARLAMENT SAU MAI STIM NOI PE UNDE IMPOTRIVA BISERICII. BISERICA A FOST SI ESTE INDISOLUBIL LEGATA DE STAT SI VICEVERSA, LA NOI.

      Ștergere
    2. Centre de cultură "ortodoxe" care au proclamat că pământul e plat şi că Soarele se învârte în jurul său? Că omul e făcut din lut şi că femeia nu e om, e doar o coastă a lui? Unde vezi ştiinţă aici?

      Ștergere
    3. Biserica este legată indisolubil de stat? Păi chiar asta e problema, statul ar cam trebui să scape de acestă legătură.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.