28 ianuarie 2013

Care-i treaba cu ţiganca lesbi şi fără nici un Dumnezeu

Acum două secole ţiganii erau paria Europei, iar principatele române nu făceau excepţie. Lipsa de cultură şi democraţie combinată cu intoleranţa, misticismul şi imoralitatea făcea ca o întreagă populaţie să fie văduvită de minimum de drepturi, dreptul la libertate. Ţiganii erau robi. Iar unii erau robi ai călugărilor. Da, da! Scumpa noastră Biserică avea robi. Sclavi. Oameni asupra cărora aveau drept de viaţă şi de moarte, de a-i pedepsi după cum aveau chef stăpânii, de a-i vinde, de a le interzice să aibă o familie, de a nu-i considera oameni. Acum într-un document al epocii: plata pentru pomelnic = un rob

(credit tiparituriromanesti.wordpress.com)

„† În numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și al Preacuratei Lui Maici. Iată eu, mult păcătosul monah Teofilact, fost Băloș logofăt, am binevoit cu a mea bunăvoință și din tot sufletul meu și am dat sfintei mânăstiri Moldovița, pentru marele pomelnic, țiganul meu cumpărat anume Mihul, pe care l-am cumpărat pentru banii mei drepți, pentru 1000 aspri gata, de la vărul meu, de la Petrea fost pârcălab; iar Petrea pârcălab a adus acel țigan din Țara Ardealului cu ceata lui, când a mers Petru voevod la unguri cu oștile. Și atunci în domnia lui Petru voevod și în timpul egumenului ieromonah Avramie, l-am dat sfintei mânăstiri, de bună voia mea ca să-i fie rob. Iar altul să nu-l supere și nici să nu-l ia de la sfânta mânăstire, pentru că îmi este cumpărătură dreaptă.
Iar pentru mai mare mărturie, să se știe bine că m-am întocmit cu egumenul Avramie și cu alți frați și am pus și pecetea mea pe acest zapis de întărire al sfântului loc mai sus scris și întru pomenirea mea neclintită.
Iar cine va strica această întocmire, să-i fie potrivnică Preacurata Născătoare de Dumnezeu, în zilele Judecății, Amin.
În anul 7070, luna Martie 10.” (1562)

Ooo, da. Sclavia se făcea "în numele Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos și al Preacuratei Lui Maici". Cine spunea că Biserica Ortodoxă nu era la fel de "rea" ca cele vestice?

Ştiţi când au scăpat de sclavie ţiganii în România? A fost un proces îndelungat, începând cu anii 1843 şi consfinţit când guvernul condus de Mihail Kogălniceanu în România domnită de Alexandru Ioan Cuza a făcut o reformă radicală, inclusiv a "impus" secularismul. Da, da, legile acelea "împotriva" Bisericii.

Dar ţiganii au scăpat de "sclavie" numai în acte, psihologic - niciodată. Sunt tot paria, tot "de neatins". Pentru că nu-i lăsăm "noi, ăştia, ne-ţigani".

Sunt voci care spun lucrurilor pe nume. Unul este Remus Cernea, acum deputat de Constanţa şi membru în Comisia pentru drepturile omului, culte şi probleme ale minorităţilor naţionale. A spus în 2009, referindu-se la lipsa de toleranţă şi mecanismul politic:
“România va fi cu adevărat liberă şi democratică atunci când va avea preşedinte o femeie romă, lesbiană şi atee pentru că atunci oamenii înseamnă că vor alege un preşedinte trecând peste prejudecăţile lor”.
Atunci a fost hulit de "stăpânii de sclavi" (cel puţin în gândire, că sclavi nu mai au voie să aibă, cel puţin nu legal). Acum acest subiect a fost redeschis, şi bine este că este aşa. Iată câteva spicuiri din mesajul său:

"Atunci când un om este pe punctul de a se îneca, va prinde mâna salvatoare care i se întinde fără a întreba mai întâi „eşti femeie?”, „eşti de etnie romă?”, „ce orientare sexuală ai?”, „ce religie ai?” şamd. Aceste întrebări privesc chestiuni irelevante. Ceea ce contează este doar calitatea umană a celui care decide să îşi salveze semenul.
De asemenea, acela care întinde o mână de ajutor omului aflat în nevoie, ar fi absurd şi profund imoral să îi solicite persoanei aflate în situaţie limită răspunsurile la un chestionar precum cel de mai sus. Solidaritatea cu o victimă are valoare morală dacă este necondiţionată de astfel de lucruri."


Succes, Remus.

6 comentarii:

  1. sincer, nu prea îmi place Cernea.
    dar aici are dreptate.
    prejudecăţi avem cu tottii, mai mari sau mai mici.
    eu de exemplu, am suferit mult când tata mi-a spus că m-ar dezmosteni, că nu ar vrea să mai audă de mine până o muri şi să nu vin nici la inmormantarea lui, dacă află că sunt homosexual.
    am suferit enorm, deşi nici prin gând nu mi-a trecut vreodată să încerc.
    iată că poţi fi afectat de prejudecata cuiva, fără a fi subiectul acelei prejudecăţi.

    RăspundețiȘtergere
  2. aaaa,tu si remes cernea sunteti de pe marte? aaaa,pai stii de unde au tziganii kilogramele de aur? din "sclavia" manastireasca! mi au confirmat vecinii mei tzigani (gabori) si chiar sunt mandrii de chestia asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Persoanele denigrate speră un statut social dacă obţin un lucru tocmai pentru că presupune costuri enorme. Faptul că ţiganii nu aveau dreptul de a deţine nici n fel de avere a făcut ca "averea" să devină foarte importantă pentru ei. Galbenii de aur sunt doar o faţetă, mai sunt vilele impozante, maşinile scumpe, hainele strălucitoare "de marcă", precum şi o grămadă de lucruri nefolositoare pentru ei dar necesare pentru a-şi afişa "statutul social" pe care ceilalţi refuză să-l acorde, chiar şi acum, la un secol şi jumătate după abolirea sclaviei.

      Ștergere
  3. Tocmai de aceea Cuza ocupă locul 2 în topul domnitorilor mei preferaţi. Primul este Vlad Ţepeş, evident (adică eu :) ) şi pe locul 3 Mihai Viteazul.

    RăspundețiȘtergere
  4. ..credeam ca ai alte preferinte. ceva de genu 1. dennet 2.dawkins 3. shermer.4.hawking. etc. m ai dezamagit.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.