10 februarie 2011

Campania ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”

Salut campania pe care a lansat-o astăzi, 10 februarie 2011, oficial, ASUR (Asociația Secular-Umanistă din România): "Stop îndoctrinării religioase în şcoli!". Pentru că acţiuni de lămurire a opiniei publice sau de sprijin pentru elevii obligaţi la îndoctrinare religioasă ASUR a mai avut. De data aceasta au reuşit să amplaseze câteva panouri publicitare cu acest mesaj. Iată şi câteva din ideile din comunicatul oficial:

Primul pas al campaniei îl constituie atragerea atenţiei asupra acestei probleme, prin amplasarea mesajului de campanie pe panouri publicitare situate în centrul Bucureştiului, în zona Palatului Cotroceni, a Parlamentului şi a Patriarhiei.
"Am iniţiat această campanie pentru că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei naţionale, a crescut riscul de îndoctrinare a copiilor în şcolile publice. Dorim să le arătăm părinţilor riscurile la care sînt expuşi copii lor odată cu îndoctrinarea şi în acelaşi timp vrem să le prezentăm mijloacele legale pe care le au la dispoziţie pentru evitarea acestui fenomen." a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
Prevederile Legii 1/2011 în privinţa predării religiei in şcoli vin în contradicţie flagrantă cu Constituţia României, cu Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului (272/2004), cu Codul Muncii şi chiar şi cu Legea Cultelor (489/2006).
Maniera actuală de predare a religiei corespunde perfect definiţiei îndoctrinării:
- predarea se face de o manieră confesională, oferindu-se o singură viziune asupra fenomenului religios
- se urmăreşte izolarea copiilor de orice concepţie alternativă prin sfaturi de genul "Să ne alegem prieteni credincioşi!" sau prin catalogarea drept "păcătoşi" a celor "care cred altfel decât ne învaţă Biserica Ortodoxă"
- profesorii de religie fiind la cheremul cultului respectiv (şi al structurii teritoriale locale în special), trebuie să respecte întru-totul dogma bisericească; în caz contrar li se poate retrage avizul şi îşi pierd automat locul de muncă

Poziţia ASUR este neechivocă: în unităţile de învăţămînt de stat trebuie păstrată o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de Religie trebuie predată Istoria Religiilor şi nu doar viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.


Vă prezint câteva din articolele mele cu privire la fenomenul îndoctrinării religioase în şcolile din România:
De ce trebuie să se studieze religia în regim confesional în şcoală? - o imagine pamfletară
Eliminaţi religia din şcoală - analiza fenomenului
Experienţe personale - scutire la religie - cum a ajuns fiica mea să nu mai facă religie
Experienţe personale - scutire la religie II
Experienţe personale - scutire la religie III
Stop îndoctrinării religioase în şcoli II
Stop îndoctrinării religioase în şcoli III - cum au încercat alţii să nu mai facă religie

Un corolar: Declaraţia unor organizaţii neguvernamentale faţă de proiectul de Lege al Educaţiei Naţionale - dar de care nu s-a ţinut seama, Legea a trecut...

Şi ca "o ultimă" soluţie: Scutire la religie conform legii

PS: Să mai amintim şi de icoanele din şcoli?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.